Ще строят будистки храм в България
Ще строят будистки храм в България / снимка: БГНЕС, архив

Будистки храм ще бъде построен в България. Това е договорено при посещението на българския президент Росен Плевнелиев в Монголия, съобщи православният сайт Двери.

Информацията била разгласена от археолога проф. Николай Овчаров, член на официалната делегация, придружаваща президента. Будисткият храм ще бъде построен на територията на монголското посолство в София, вероятно за да се избегнат обичайните формалности при построяване на храм, смятат богослови.

„България се гордее със своята толерантност - уважаваме не само мюсюлманите, евреите и католиците. В нашата страна има малка, но много сплотена будистка общност и ще се радваме да ни посетите", заявил държавният глава при срещата с будистки монаси, пише сайтът Двери.

Сайтът припомня публикация в медиите от тази седмица, която цитира президента. В свой коментар за будисткото учение той казва, че в Европа едни от най-купуваните книги били за будизма, защото просвещавали хората за фундаменталните истини за човешкия дух.

Освен това президентът изразил съжаление, че Далай Лама все още не е посещавал България и споделил надеждата си, че това един ден ще се осъществи.