Националната галерия представя будистко изкуство от Хималаите

Изложбата на будистко изкуство от Хималаите ще съдържа творби от Националната галерия, Историческия музей – Димитровград, както и от колекциите на Николай Генов и д-р Людмил Веселинов. Интригуващата експозиция ще бъде открита днес, в 18:00 ч. в зала 19 на "Квадрат 500".

Будисткото изкуство е едно от забележителните форми на културата, развиваща се през вековете в региона на най-голямата планинска верига в света – Хималаите. Величествената планина обхваща Тибетското плато, Непал, Бутан и северните региони на Индия и Пакистан. Съседните географски райони, където се среща влияние на хималайската култура, са Китай, Монголия, Южен Сибир, Тува, Бурятия и северната част на Мианмар, съобщават от МК.

Хималайското изкуство на будистите се характеризира с изключително религиозни теми. То съчетава художествено влияние от съседните региони със специфични композиции, както и символи и мотиви, уникални за самите Хималаи. Това сакрално изкуство носи белезите на будистките направления махаяна („Голямата колесница“) и ваджраяна („Диамантената колесница“) и пресъздава характерните за тях сюжети и художествен стил. Религиозните и философски представи на двете направления оформят облика на живописта, скулптурата, архитектурата и ритуалните предмети. Произведенията на това изкуство могат да се видят като стенописи в храмове и манастири, като илюстрации към религиозни ръкописи, медицински и астрологически трактати или като будистки „икони“ с дълбок религиозен смисъл, наречени на тибетски „тханки”. Всички те носят дълбоко сакрален смисъл.

Настоящата изложба ни отвежда на вълнуващо пътешествие из мистичните светове на Хималаите и ни среща с образи на просветлението, които имат силата да пробудят човешкия дух. Творбите от Национална галерия включват пластика от региона на Индия, Тибет и Монголия. Историческият музей – Димитровград представя част от колекцията си от тибетско изкуство, дарено през 2011 г. от тогавашния извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в България.

Произведенията от колекциите на Николай Генов и д-р Людмил Веселинов пък включват будистки икони, ритуални предмети и илюстрирани ръкописи от района на Тибет и Монголия. В експозицията са използвани фотографии на Теодор Малчиев, заснети в Индия, Тибет, Бутан и Непал. /БГНЕС