Мокушо дзен България

Българската санга на приемствената линия Мокушо

Какво е дзен?

Дзен е точното предаване на дзадзен практиката. Това е практика на правилна стойка и дишане с единение на тялото и ума, в която отпада бъркотията на ума. В тази поза Буда е постигнал просветление преди 2600 години. Учителят Дешимару нарича дзадзен „връщане към нормалното, изначално, универсално състояние на тялото и ума“.

Дзадзен е за всеки, независимо от възраст, пол или образование. Чрез редовна практика и следване на автентични учители, той води до радикална трансформация на живота ни. Тесният ни себенасочен ум се отворя за най-висшата истина — истината на просветлението — и духът на съчувствие към всичко живо израства в нас естествено и спонтанно. Учителят Кодо Саваки е казал: „Оставате дзадзен да прави дзадзен!“.

Дзен не е нито философия, нито психология, нито доктрина. Той е отвъд философията, концепциите и формите. Същността на дзен не може да бъде изразена с думи.

Предстоящи събития

График на сешшините

Всяка пролет и есен организираме неколкодневен сешшин – това е период на интензивна дзен практика, в който неспирният поток на мислите ни бива заменен от съсредоточаване във всичко, което правим. За това ни помага програма: ставаме рано и практикуваме дзадзен четири пъти по час и половина до вечерта. Между дзадзен практиките има Дарма лекции, време за въпроси и отговори, физически труд и хранене.

Оставете имейл във формата отдолу за да ви информираме за точните дата и място на следващата интензивна практика.

Известяване за бъдещи събития по имейла

Как да практикуваме дзен във всекидневния си живот?

Дожото е място, където практикуваме Пътя — дзадзен. Това е просто, тихо място. Дзен никога не е бил практикуван самостоятелно, а винаги в санга, общността на практикуващите, и винаги е бил предаван от учител на ученик — и шин ден шин (яп. от ум на ум). Учителят Дешимару сравнява практиката в дожото с огън: колкото повече дърва хвърляш в него, толкова по-силен е пламъкът. В дожото си помагаме взаимно, за да е силна практиката ни и за да се смирим. Ако следваме правилата на дожото и се държим правилно, вече сме изоставили част от егото си, което контролира всекидневните ни действия. Учителят Доген е казал: „Да изучаваме дзен е да изучаваме себе си; да изучаваме себе си е да забравим себе си; да забравим себе си е да открием Буда природата си, изначалната наша природа“.

Дори да сте напълно начинаещ и никога да не сте практикували, заповядайте. Учителят Миокен казва: „Когато сядаме в дзадзен, винаги сядаме с ума на начинаещ — сякаш го правим за пръв път.“

Мокушо дзен група София


Адрес: ул. Незабравка 33, студио „Янтра“ (вижте в Google Maps)

Контакти: sofia@mokushozen.bg

График на редовните дзадзен практики:

понеделник 19:00-21:00
сряда 5:30-7:00

Моля, свържете се с нас преди да дойдете за пръв път.

Мокушо дзен група Варна


Адрес: ул. Дебър 27

Контакти:

hristovi_opt@abv.bg Димитър

+359 888 21 18 66 Димитър

+359 877 65 52 91 Елена

Моля, свържете се с нас преди да дойдете за пръв път.

Мокушо дзен в други страни

Будапеща, Унгария – учителят Миокен

Поученията по време на практика (кусен) са на английски език, с превод на унгарски. Храмът Тайсен-джи се намира в 16. район на Будапеща, на Rakosi ut 77 (улица Ракоши 77). До него може да стигнете с червената линия на метрото (M2), като от крайната ѝ спирка Örs Vezér Tere вземете автобус 144 до спирка Batthyáni utca - храмът е на 20 метра от нея.

График на редовните практики:

пон-пет 6:00-8:00 18:30-20:00
съб 8:30-10:00 18:00-19:00
нед почивен ден  

Сайт: Мокушо дзен Унгария

Букурещ, Румъния - учителят Кошин

Учителят Кошин редовно провежда дзадзен дни на английски с превод на румънски. За да получавате информация за провеждането им, моля, запишете се в пощенския списък.

Сайт: Мокушо дзен Румъния

Архив

Минали събития