Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
itigelov.jpgВ Бурятия се състоя конференция „Феномен ХІІ Пандито Хамбо Лама Даша – Доржо Итигелов”, посветена на феномена с нетленното тяло на лама Итигелов. Над 130 богослови, журналисти и светски учени от цял свят се опитваха да изяснят причината, защо повече от 80 години след смъртта на Хамбо Лама неговото тяло е нетленно.

„Феноменът Итигелов” не само че не се съгласува със съвременните научни доктрини, но и принципно им противоречи. При това от една страна „феноменът” е открит за учените, а от друга - намира своето обяснение във факта на вярата, с която напълно се съгласува.

ХІІ Пандито Хамбо Лама (в мире Даша – Доржо Итигелов) е роден през 1852 г. През 1911 г. е избран за ХІІ Пандито Хамбо Лама – глава на всички будисти в Русия. През 1917 г. той се отказва от поста Хамбо Лама и умира през 1927 г., завещавайки тялото му да бъде извадено. Тялото на Итигелов в поза „лотос” е било поставено в саркофаг и погребано. През септември 2002 г. саркофагът е бил изваден и при откриването му се оказва, че тялото е нетленно. Според протокола на съдебно-медицинската експертиза, направена от доктора на медицинските науки Виктор Звягин, тялото на Итигелов няма никакви посмъртни изменения. Ставите са подвижни, а кожата еластична. С помощта на инфрачервена спектрометрия било установено, че белтъчните фракции в организма на Хамбо Лама имат прижизнени характеристики.

По време на конференцията индийският експерт Джампа Сандепа е изразил мнението, че Итигелов продължава да се намира и до днес в състояние на дълбока медитация и посочи примери от будизма, когато йоги са достигали подобно състояние. Дагма Лама Очиров в своя доклад посочва, че вероятно Итигелов е достигнал висшето състояние в будизма, свързано с осъзнаване на пустотата. Възможно е според други специалисти Хамбо Лама да е достигнал състояние самадхи, при което у човека рязко се съкращава честотата на дишането, сърцебиенето и обмяната на веществата. Съгласно учението на йога при самахди съзнанието на човека функционира, но не се проявява във форма на чувствено и логическо мислене, тоест той най-накрая се е освободил от тях. Достигналият това състояние може произволно да регулира жизнените си процеси. Освен феномена нетление на конференцията е обсъдено духовното наследство на Хамбо Лама Итигелов, неговите пророчества, както и някои философски аспекти на будизма.

Няма информация на конференцията да са присъствали православни богослови, но на базата на хилядолетния опит на Църквата може да се твърди, че това нетление няма характеристиките на нетлението, присъщо на православните светци в Църквата. Свойствата, които притежава нетленното тяло на Итигелов, по-скоро наподобяват познатите описания от фолклора, известни като вампирясване, върколакство. Православното предание познава два вида „нетление”: нетлението на светците, което е съпроводено с благоухание и чудотворство, а нерядко и с мироизтичане, и „нетлението” на отлъчени от Църквата заради радикално отхвърляне на благодатта и богоборство, когато дори земята отказва да приема човешкото тяло. На Св. Гора е разпространена практиката в такива случаи да се четат специални молитви, които да изпросят милост от Бога за починалия, така че тялото му да може да се върне в пръстта, от която е взето.

По CNews


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p3q 

Разпространяване на статията: